Sanne Cant wint Flandriencross bij vrouwen

door
Belga
Leestijd 2 min.

De 27-jarige Sanne Cant heeft vandaag de Flandriencross bij de vrouwen elite in Hamme gewonnen. Zij haalde het afgescheiden van de Amerikaanse Ellen Noble en haar landgenote Katherine Compton. Ellen Van Loy werd vierde voor de Britse Niki Brammeier. Het werd meteen deze zevende zege van het seizoen voor de wereldkampioene. De Amerikaanse Katherine Compton blijft leidster in het tussenklassement en telt 2:38 voorsprong op de Britse Helen Wyman. Sanne Cant is doorgestoten naar de tiende plaats op 10:18 van Compton. Cant gaf immers op in Ronse en startte niet in de Koppenbergcross.

Het was Ellen Van Loy die opnieuw de beste start nam. Een kopgroep van vijf rensters trok de tweede ronde in. Dat waren Sanne Cant, Ellen Van Loy, de Nederlandse Maud Kaptheijns en de Amerikaanse Katherine Compton met haar landgenote Ellen Noble. Deze laatste twee genoemden gingen daarna op jacht naar de bonificatieseconden en sloegen zo een kloofje. Het duo trok de slotronde in met een voorsprong van 10 seconden op Sanne Cant. Van Loy, die lek gereden was, moest daar al 27 seconden goedmaken en werd gevolgd door Maud Kaptheijns. Halfweg de laatste ronde vervoegde de wereldkampioene de twee leidsters. Ter hoogte van de materiaalpost versnelde Sanne Cant en flitste zo naar de leiding. De wereldkampioen bleef doorzetten en zette haar naaste concurrenten meteen op enkele lengten. Niemand slaagde erin Cant nog te remonteren waardoor ze uitgebreid het zegegebaar kon maken aan de eindmeet.

Eerder op de dag was bij de mannen beloften Eli Iserbyt opnieuw de sterkste. De Europese kampioen haalde het afgescheiden van Yannick Peeters en Thomas Joseph. Iserbyt won eerder al de eerste manche in Ronse en verstevigt met zijn zege in Hamme zijn leiderspositie in het klassement van de DVV verzekeringen trofee. De Zwitser Louis Rouiller won bij de juniores. Gerben Kuypers werd tweede voor de Brit Ben Tulett. Bij de nieuwelingen ging de zege naar Belgisch kampioen Thibau Nys. Hij hield de Nederlander Salvador Alvarado een halve minuut achter zich. Jetze Van Campenhout pakte de laatste podiumplaats in.

bron: Belga