Ruim elf miljoen Jemenitische kinderen hebben dringend hulp nodig

Ruim elf miljoen Jemenitische kinderen hebben dringend hulp nodig
Ruim elf miljoen Jemenitische kinderen hebben dringend hulp nodig

Meer dan 11 miljoen kinderen hebben dringend humanitaire hulp nodig in het door oorlog en hongersnood geteisterde Jemen. Daarvoor waarschuwde het Kinderfonds van de Verenigde Naties (Unicef) zondag. “We schatten dat elke 10 minuten een kind in Jemen sterft aan voorkombare ziekten”, zei Geert Cappelaere, de Unicef-directeur voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika.
“Vandaag is het correct om te zeggen dat Jemen een van de ergste plekken op aarde is om kind te zijn”, aldus Cappelaere op een persconferentie in de Jordaanse hoofdstad Amman. “Twee miljoen kinderen in Jemen lijden aan acute ondervoeding, bijna alle Jemenitische jongens en meisjes zijn wanhopig op zoek naar humanitaire hulp.”
Sinds de interventie in Jemen in maart 2015 van een Arabische coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië tegen de Houthi-rebellen, vielen er volgens de Verenigde Naties (VN) meer dan 8.750 doden en 50.600 gewonden. “De oorlog in Jemen is helaas een oorlog tegen kinderen”, aldus Cappelaere, die stelde dat sinds maart bijna 5.000 kinderen gedood werden of ernstig gewond raakten.
De VN heeft de coalitie opgeroepen om de blokkade op te heffen die ze oplegde aan het land, omdat anders “duizenden onschuldige slachtoffers” zullen sterven.
Zaterdag kon een door Unicef gecharterd vliegtuig met humanitaire hulp in Sanaa landen, het eerste sinds de blokkade van de zee- en luchthavens in Jemen in november. Dat gebeurde nadat de Houthi-rebellen, die vooral in het noorden van Jemen grote delen in handen hebben, een raket hadden afgevuurd op de internationale luchthaven van de Saoedi-Arabische hoofdstad Riyad.
De VN betreurt echter dat de haven van de westelijk gelegen stad Hodeida, waarlangs voedsel- en medicijnleveringen gebeuren, gesloten blijft.

Bron: Belga