Opnieuw tienduizenden mensen op straat tegen corruptie in Roemenië

In verschillende steden in Roemenië zijn zondag tienduizenden mensen op straat gekomen om te protesteren tegen de hervorming van de anticorruptiewetgeving in het land. Dat melden de media. In de hoofdstad Boekarest alleen al kwamen ongeveer 15.000 manifestanten opdagen nadat 39 burgerorganisaties en twee vakbonden hadden opgeroepen tot protesten. In een tiental andere steden vonden kleinere manifestaties plaats. De manifestanten riepen slogans als “rechtvaardigheid, geen corruptie”, “dieven” en “rode plaag”, zo verwijzend naar het feit dat de grootste partij in de regeringscoalitie afstamt van de vroegere communistische partij.
De protesten zijn vooral gericht tegen de leiders van de twee kamers van het parlement. Tegen Liviu Dragnea en Calin Popescu Tariceanu lopen gerechtelijke onderzoeken, en Dragnea werd eerder al veroordeeld voor verkiezingsfraude.
Premier Mihai Tudose stelde onder druk van de parlementsleden een wetsvoorstel op om de anticorruptiewetten te versoepelen en de wetshandhaving onder een striktere controle van de overheid te plaatsen. De oppositie beschuldigt de regering ervan “de onafhankelijkheid van Justitie te bedreigen”
Het is al de derde keer dit jaar dat de Roemenen op straat komen tegen hervormingen van de wetgeving rond corruptie. In februari probeerde de voormalige premier Sorin Grindeanu nog een wet in te voeren die bepaalde delicten die binnen de wetgeving vielen te decriminaliseren. Grindeanu werd als gevolg daarvan door zijn eigen partij, de sociaaldemocraten, uit zijn ambt ontzet.
De manifestaties in februari waren de grootste publieke protesten sinds 1989, toen dictator Nicolai Ceasescu werd afgezet.

bron: Belga