Geweld tegen Rohingya – Paus Franciscus vertrekt op zesdaagse naar Myanmar en Bangladesh

Geweld tegen Rohingya - Paus Franciscus vertrekt op zesdaagse naar Myanmar en Bangladesh
Geweld tegen Rohingya - Paus Franciscus vertrekt op zesdaagse naar Myanmar en Bangladesh

Paus Franciscus begint zondag aan een zesdaagse reis naar Myanmar en Bangladesh. Hoewel het bezoek nog voor de escalatie van de Rohingya-crisis was gepland, komt het er nu te midden van een van de grootste humanitaire crisissen ter wereld. Franciscus reist zondag af naar Myanmar. Daar zal hij onder meer ontmoetingen hebben met de de facto staatsleidster Aung San Suu Kyi – winnares van de Nobelprijs voor de Vrede in 1991 -, legerchef generaal Min Aung Hlaing en belangrijke boeddhistische monniken. Verwacht wordt dat de paus de Rohingya-crisis tijdens die gesprekken zal aansnijden.
De Rohingya zijn een moslimminderheid die vooral in de noordoostelijke Myanmarese staat Rakhine leven. Sinds eind augustus is er een opflakkering van het conflict tussen de etnische minderheid en de boeddhistische meerderheid, en zijn al meer dan 620.000 Rohingya naar buurland Bangladesh gevlucht. De Verenigde Naties hebben de vervolging van de moslims door het leger al veroordeeld als “een schoolvoorbeeld van etnische zuivering”.
Donderdag trekt de paus van Myanmar naar Bangladesh. Daar staat onder andere een interreligieuze bijeenkomst in Dhaka op het programma. Zaterdag keert het hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk weer terug naar het Vaticaan.

Bron: Belga