Bottas verzilvert pole in GP F1 van Abu Dhabi

door
Belga
Leestijd 1 min.

Valtteri Bottas (Mercedes) heeft vandaag de Grote Prijs Formule 1 van Abu Dhabi gewonnen. De Fin haalde het in de laatste WK-manche voor zijn Britse ploegmaat en wereldkampioen Lewis Hamilton en de Duitser Sebastian Vettel (Ferrari), die zich verzekerde van de tweede plaats in de WK-eindstand. Stoffel Vandoorne (McLaren) moest tevreden zijn met de twaalfde plaats. Op het circuit van Yas Marina had de vanuit polepositie vertroken Bottas aan de finish bijna vier seconden voorsprong op Hamilton, al een maand zeker van zijn vierde wereldtitel. Vettel finishte op meer dan vijftien seconden van Hamilton. De Finse Ferrari-rijder Kimi Räikkönen en de Nederlander Max Verstappen (Red Bull) vervolledigden de top vijf.

Voor Bottas is het de derde GP-zege in zijn carrière. Eerder dit seizoen was hij ook al de beste in Rusland en Oostenrijk.

Vandoorne ging als dertiende van start, maar klaagde al vrij snel over een gebrek aan grip. De West-Vlaming viel terug tot de twintigste en laatste plaats om vervolgens op te schuiven naar de twaalfde stek. Zijn Spaanse ploegmaat Fernando Alonso werd negende.

De 36-jarige Braziliaan Felipe Massa (Williams) eindigde met een tiende plaats nog net in de punten in zijn laatste race als Formule 1-rijder.

In de WK-eindstand telt Hamilton 363 punten. Vettel volgt met 317 punten, voor Bottas (305 punten).

bron: Belga