Vtm-soap “Familie” wint mediaprijs van Werkgroep Verder

Vtm-soap "Familie" wint mediaprijs van Werkgroep Verder

De vtm-reeks “Familie” heeft de mediaprijs van de Werkgroep Verder gewonnen. De organisatie voor nabestaanden na zelfdoding zet met die prijs mensen uit de media in de bloemetjes die op een respectvolle en hoopvolle manier over zelfdoding berichten. “Familie” kreeg de prijs vooral omwille van de verhaallijn rond Cédric die kampte met suïcidale gedachten. De winnaar werd bekendgemaakt tijdens de Dag van de Nabestaanden. Voor de verhaallijn rond Cédric werkten de scenaristen nauw samen met verschillende experten-organisaties zoals Werkgroep Verder. “Het verhaal van Cédric gaf de kijker veel tips mee zoals signaalherkenning of hoe het gesprek aan te gaan, en toonde verschillende hulpmiddelen zoals de app ‘On track again’ en het Safetyplan”, zegt Lore Vonck, coördinator van Werkgroep Verder. “Hierdoor werd het verhaal van Cédric niet alleen hoopvol en steunend, maar ook heel leerrijk.”

De andere genomineerden voor de prijs waren Melissa Janssens voor Knack, Jill De Bont voor Flair en de Te Gek?!-bijlage #4voor12 voor De Standaard.

De prijs werd in het verleden al gewonnen door onder meer de misdaadreeks “De Ridder”, Veerle Beel en Sara Van Boxstael.

De jury selecteerde de genomineerden op basis van de aanbevelingen uit de mediarichtlijnen bij zelfdoding, opgesteld door Werkgroep Verder, die dit jaar, na uitgebreid onderzoek en in samenspraak met de sector, werden uitgebreid met adviezen voor fictiemakers. Deze uitbreiding is onderdeel van het Vlaams Actieplan Suïcidepreventie van Vlaams minister voor welzijn Jo Vandeurzen. De adviezen zijn te lezen op zelfmoord1813.be/media.

Wie vragen heeft over zelfdoding kan terecht op 1813 of op zelfmoord1813.be

bron: Belga