Vermiste duikboot – Rusland stuurt speciale apparatuur die kilometer diep kan duiken

Rusland heeft speciale apparatuur naar het zuiden van Argentinië gestuurd om de autoriteiten bij te staan in hun zoektocht naar de verdwenen duikboot ARA San Juan. Het gaat om de onbemande duikrobot “Pantera Plus”, die tot op 1.000 meter diepte kan afdalen. Aan boord van het Russische vliegtuig Antonov-124 dat zaterdag geland is in Ushuaia, was eveneens een groep experts van de Russische marine, onder wie diepzeeduikers, een arts en het team dat de Pantera Plus bestuurt.
In de regio is ook al een miniduikboot van de Amerikaanse marine ingezet, die de oceaan kan afspeuren op een diepte van 600 meter. In totaal nemen talrijke schepen en vliegtuigen uit 13 landen deel aan de zoekoperatie.
De boot met 44 bemanningsleden had een laatste radiocontact op 15 november. De Argentijnse marine verklaarde donderdag dat er kort na dat laatste contact een explosie zou gedetecteerd zijn.
Volgens de marine had de duikboot een zuurstofreserve van zeven dagen. Toch wil ze zaterdag de hoop nog niet opgeven dat er nog overlevenden worden teruggevonden. De zone waarin naar de duikboot gezocht wordt, is meer dan 480.000 vierkante kilometer groot.
Zaterdag rond 16.30 uur Belgische tijd vond op de marinebasis van Mar del Plata een misviering plaats voor de families van de bemanningsleden.

bron: Belga