Minstens zes doden bij rellen in Islamabad, leger ter versterking opgeroepen

Minstens zes doden bij rellen in Islamabad

Bij rellen tussen religieuze manifestanten en de politie zijn in de Pakistaans hoofdstad Islamabad al zes mensen omgekomen en 200 anderen gewond geraakt. Dat melden de reddingsdiensten zaterdag. De autoriteiten hebben het leger ter versterking opgeroepen om de manifestanten uit elkaar te drijven, die al sinds 6 november een belangrijke toegangsweg naar Islamabad bezetten. Zaterdag zijn de Pakistaanse autoriteiten gestart met een offensief om de blokkade te beëindigen. Eerder raakte al bekend dat een politieagent om het leven kwam bij de confrontaties tussen de religieuze manifestanten en de ordediensten. In de nacht van zaterdag op zondag (plaatselijke tijd) verklaarden de reddingsdiensten dat ook zes manifestanten om het leven kwamen.
De manifestanten zijn leden van de religieuze beweging Tehreek-i-Labaik Yah Rasool Allah Pakistan, die het ontslag van de minister van Justitie eisen. Hij maakte zich volgens hen schuldig aan blasfemie, omdat hij de tekst van de eed die parlementariërs moeten afleggen wilde aanpassen. De versie die hij voorstelde was voor hen te tolerant ten aanzien van de Ahmadi-moslims, een minderheidsgroep in Pakistan die in 1974 door het parlement werd bestempeld als niet-moslim.
De gewelddadige confrontaties tussen de politie en de manifestanten duurden zaterdag de hele dag. De politie vuurde traangas en rubberen kogels af op de demonstranten, die daarop enkele keren met stenen en andere projectielen gooiden. Het geweld heeft zich ondertussen uitgebreid naar andere steden in het land, en leidde zelfs tot een mediablack-out. Zo liet premier Shahid Khaqan Abbasi de liveverslaggeving stopzetten, en werd de toegang tot sociale media beperkt.
Ondertussen hebben de autoriteiten een beroep gedaan op het leger om de manifestanten uit elkaar te drijven en regeringsgebouwen te bewaken. De inzet van het leger begint zaterdag en zal “tot nader order” duren. In Pakistan, waar het leger jarenlang aan de macht is geweest, is het inzetten van het leger in het kader van een burgerlijke affaire een gevoelige zaak.

bron: Belga