Franse president gaat strijd aan tegen ongelijkheid tussen mannen en vrouwen

Franse president gaat strijd aan tegen ongelijkheid tussen mannen en vrouwen
Franse president gaat strijd aan tegen ongelijkheid tussen mannen en vrouwen

De Franse president Emmanuel Macron heeft zaterdag verklaard dat de gelijkheid tussen vrouwen en mannen een belangrijke kwestie wordt voor zijn regering. Dat zei hij tijdens een evenement naar aanleiding van de internationale dag tegen het geweld op vrouwen, waar hij eveneens een minuut stilte vroeg voor de 123 vrouwen die in 2016 in Frankrijk werden gedood door hun echtgenoot of ex. “Onze volledige maatschappij is ziek door seksisme”, verklaarde de president voor een publiek van vertegenwoordigers van het middenveld en de politiek. In Frankrijk vonden, net als in ons land, zaterdag bovendien manifestaties plaats tegen het geweld op vrouwen.
Macron kondigde zaterdag maatregelen aan zoals meer middelen voor de strijd tegen ongelijkheid tussen mannen en vrouwen en het strafbaar maken van “seksistische minachting”, met daaraan gekoppeld een “afschrikkende straf”. Ook pleit de president voor het invoeren van een minimumleeftijd van 15 jaar voor seksueel contact. Hij kondigde ook aan speciaal aandacht te zullen schenken aan migrantenvrouwen, “die ook het risico lopen besneden te worden”.
Er komt een online platform om slachtoffers van geweld, intimidatie of discriminatie aan te moedigen om klachten te melden. De slachtoffers zullen via het platform rechtstreeks met de politie kunnen praten om zo te weten te komen welke stappen ze kunnen zetten.
Verwijzend naar porno op het internet, die ook voor kinderen toegankelijk is, verklaarde Macron nog dat nagedacht moet worden over hoe de regelgeving rond de inhoud die beschikbaar is op het internet aangepast moet worden, nu de technologie zo ver gevorderd is. Tot slot kondigde de president aanpassingen in de wetgeving aan om mensen die het internet gebruiken voor intimidatie te vervolgen, en komt er een onderwijsmodule over de strijd tegen seksisme en intimidatie in alle scholen.
“Frankrijk kan geen land zijn waar vrouwen bang zijn. Jullie zijn niet alleen, de overheid staat aan jullie kant”, zei de president.
Vrouwenrechtenorganisaties laten weten tevreden zijn met het engagement van de president, maar eisen meer middelen. Volgens hen is de 420 miljoen euro die Macron voor 2018 heeft opzijgezet onvoldoende.

Bron: Belga