Materialisten hebben meer vrienden op Facebook

Facebook
Foto Pexels

Mensen die materialistisch ingesteld zijn, gebruiken Facebook frequenter en intensiever en hebben meer vrienden op het sociaalnetwerk. Dat blijkt uit een onderzoek van de Ruhr-universiteit van Bochum in Duitsland.

De onderzoekers lieten 242 Facebook-gebruikers een vragenlijk invullen. Zo kregen ze een beeld van hun Facebook-activiteiten en hoe materialistisch ze zijn.

Leven vergelijken

Opmerkelijk is dat materialitische mensen graag veel vrienden hebben en hen zien als ‘digitale objecten’ en ‘instrumenten’. “Ze gebruiken Facebook-vrienden om hun eigendommen uit te breiden”, stelt onderzoeker Phillip Ozimek. “Het is een perfect platform voor sociale vergelijkingen, met miljoenen profielen en informatie over mensen.” Ze doen met andere woorden niets liever dan hun leven vergelijken met dat van anderen.

Iemand pijn doen

De onderzoekers benadrukken dat ze Facebook niet in een slecht daglicht willen zetten. “Socialemediaplatformen zijn niet zo heel anders dan andere activiteiten in het leven. Het lijkt ons dat je Facebook kunt vergelijken met een mes: je kunt het gebruiken om heerlijk voedsel mee te bereiden of om iemand pijn te doen.”