‘Van Overtveldt gepolst als voorzitter eurogroep’

'Van Overtveldt gepolst als voorzitter eurogroep'

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt is gepolst om zich kandidaat te stellen voor het voorzitterschap van de eurogroep. Dat zegt het persagentschap Reuters. Volgende week vrijdag maakt de huidige voorzitter, de Nederlander Jeroen Dijsselbloem, de lijst met kandidaten bekend. Drie dagen later kiezen de ministers van Financiën van de eurolanden hun nieuwe voorzitter. Het mandaat van Dijsselbloem loopt op 13 januari af. Aangezien hij niet langer minister van Financiën is in Nederland, kan hij zichzelf niet opvolgen.

Volgens Reuters zouden de Europese sociaaldemocraten denken aan de Italiaan Pier Carlo Padoan, de Portugese minister Mario Centeno of aan de Slovaak Peter Kazimir. De Europese Volkspartij (EVP) zou de Oostenrijker Joerg Schelling steunen, als die minister van Financiën blijft in de nieuwe Oostenrijkse regering. Ook de naam van de Letse minister Dana Reizniece-Ozola wordt genoemd bij de christendemocraten en conservatieven.

Bij de liberale minsters van Financiën liet de Luxemburger Pierre Gramegna weten dat hij geïnteresseerd zou zijn als hij voldoende steun zou krijgen.

Van Overtveldt, wiens partij N-VA niet behoort tot één van de drie traditionele politieke families in Europa, is volgens Reuters ook gepolst.

bron: Belga