Tientallen gezinnen met kinderen slapen op straat

Tientallen gezinnen met kinderen slapen op straat

In Brussel zijn er negen dagen na de officiële openening van de winteropvang nog altijd geen plaatsen voorzien voor gezinnen met kinderen, klaagt Platform Kinderen op de Vlucht vandaag aan. “Het is onaanvaardbaar dat er elke nacht tientallen gezinnen met kinderen op straat moeten slapen”, stelt coördinatrice Tine Vermeiren. Vorige week woensdag stelde het Brussels Hoofdstedelijk Gewest bij de start van de winteropvang 300 plaatsen in een gebouw in de Poincarélaann, maar die zijn enkel bedoeld voor alleenstaande vrouwen en mannen. Samusocial moet gezinnen met kinderen noodgedwongen weigeren.

De federale overheid zou via het Croix-Rouge de Belgique een centrum openen met 300 plaatsen, en Samusocial opent maandag nog een tweede centrum met 300 plaatsen in een gebouw in de Koningsstraat. Maar over het lot van gezinnen is nog altijd niets met zekerheid geweten. “De winteropvang wordt jaarlijks georganiseerd. Hoe is het mogelijk dat we tot vandaag geen duidelijkheid hebben over wanneer eindelijk plaatsen voor gezinnen met kinderen zullen geopend worden?”, vraag Vermeiren zich af.

Het Platform Kinderen op de Vlucht eist dat de bevoegde overheden deze plaatsen zonder uitstel openen, zodat geen enkel kind nog op straat moet slapen. “Het is onaanvaardbaar dat de bevoegde regionale en federale overheden er niet in slagen om de jaarlijkse winteropvang correct en voldoende te plannen, wat ertoe leidt dat kwetsbare groepen zoals gezinnen met kinderen uit de boot vallen”, klinkt het.

bron: Belga