Regeringscrisis in Ierland

Regeringscrisis in Ierland

De regering in Ierland stevent af op nieuwe verkiezingen. De belangrijkste oppositiepartij Fianna Fáil heeft vandaag een motie van wantrouwen tegen vicepremier Frances Fitzgerald ingediend nadat eerder de nationalistische partij Sinn Fein haar ontslag al had geëist. Fitzgerald wordt verweten dat ze in 2015 in haar hoedanigheid van minister van Justitie gelogen had over wat ze wist inzake een veronderstelde lastercampagne, die de nationale politiedirectie voerde tegen een van haar agenten, Maurice McCabe. Deze klokkenluider, die bepaalde praktijken in de hiërarchie van de politie had publiek gemaakt, werd daarop valselijk beschuldigd van seksueel misbruik van kinderen. In Ierland leidt premier Leo Varadkar van de conservatieve partij Fine Gael een broze minderheidsregering met de hulp van Fianna Fáil. Varadkar is echter niet van plan om Frances Fitzgerald te ontslaan, ook al betekent dat de val van zijn regering en mogelijke verkiezingen volgende maand. “Het gaat om verzonnen beschuldigingen van politieke tegenstanders”.

Ook de Ierse minister van Buitenlandse Zaken Simon Coveney steunt de vicepremier. Dat zei hij in de marge van de Europese top met de oostelijke buurlanden in Brussel. De eis voor haar ontslag is op los zand gebouwd. “Ierland kan nieuwe verkiezingen momenteel missen als kiespijn”, mopperde de politicus, die gefrustreerd en geprikkeld reageerde. “We staan voor enorm belangrijke beslissingen over de toekomst van Ierland”, benadrukte hij met het oog op de Brexit.

Het opstappen van Groot-Brittannië uit de EU en de Europese binnenmarkt in maart 2019 heeft ook voor Ierland gevolgen. De nieuwe buitengrens van de EU zal tussen Ierland en het Britse Noord-Ierland liggen. Tot dusver is de scheidingslijn praktisch onzichtbaar en kan probleemloos overgestoken worden. Maar experten vrezen door de Brexit aanzienlijke nadelen voor de economie en zien ook het vredesproces tussen katholieken en protestanten in de regio in gevaar komen.

Varadkars voorganger Enda Kenny was eveneens wegens zijn rol in een lastercampagne tegen de klokkenluider bij de politie onder druk geraakt. Hij had toegegeven valse verklaringen te hebben afgelegd in de affaire. Hij werd in juni door Varadkar als premier opgevolgd.

bron: Belga