Mensenrechtengroepen veroordelen akkoord repatriëring Rohingya

door
Belga
Leestijd 2 min.

Mensenrechtenactivisten hebben de geplande repatriëring van de gevluchte Rohingya naar Myanmar fel gehekeld. De terugkeer van de moslimvluchtelingen is "ondenkbaar", indien het "apartheidsregime" in het land niet wordt afgeschaft, deelde Charmain Mohamed, hoofd vluchtelingenrechten bij Amnesty International, vandaag mee. "De gesprekken over repatriëringen zijn duidelijk te vroeg, want er komen dagelijks nog Rohingya-vluchtelingen in Bangladesh aan om te ontsnappen aan de etnische zuiveringen in Myanmar", schreef Mohamed. Ook Human Rights Watch leverde kritiek op de gisteren door Myanmar en Bangladesh ondertekende intentieverklaring over de repatriëring van de 620.000 gevluchten. "Het idee dat Birma (Myanmar) de Rohingya nu in hun smeulende dorpen met open armen wil ontvangen, is lachwekkend", zei Bill Frelick, hoofd van het vluchtelingenprogramma van de mensenrechtenorganisatie. De details van het akkoord, dat de repatriëring binnen de twee maanden voorziet, zijn nog niet bekend.

De VN-Vluchtelingenorganisatie treedt de critici bij. De deelstaat Rakhine, waaruit de meeste gevluchte Rohingya afkomstig zijn, is momenteel niet veilig genoeg voor een terugkeer, deelde de UNHCR in Genève mee. "Het is essentieel dat repatriëringen niet overhaast of voortijdig plaatsvinden", zei een UNHCR-woordvoerder. De instemming van de gevluchte mensen en de fundamenten voor een duurzame vrede zijn noodzakelijk.

Het Myanmarese leger wordt ervan beschuldigd verantwoordelijk te zijn voor een aanzienlijk deel van de verkrachtingen, moorden en brandstichtingen tegen de Rohingya-minderheid. Zowel de Verenigde Naties als de Verenigde Staten spreken van "etnische zuiveringen" in het Zuidoost-Aziatische land. De Rohingya worden in Myanmar beschouwd als illegale immigranten, hoewel de families van velen er al sinds de 19e eeuw wonen.

Paus Franciscus reist volgende week naar Myanmar en Bangladesh en zal er onder anderen praten met de de facto staatsleidster Aung San Suu Kyi, winnares van de Nobelprijs voor de Vrede in 1991.

Bron: Belga