KMI bundelt data weerstations hobbyisten op website

KMI bundelt data weerstations hobbyisten op website

Het KMI heeft een nieuwe website gelanceerd (wow.meteo.be) waarop iedereen zijn eigen weerstation kan aansluiten. Zo krijgen gebruikers van de website een uitgebreid zicht op de weerwaarnemingen, terwijl het KMI de gegevens zal gebruiken voor eigen toepassingen. Het KMI lanceert de Weather Observations Website Belgium (WOW-BE) in samenwerking met onder andere de Vereniging Leraars Aardrijkskunde. Oorspronkelijk was de website een initiatief van de Britse weerdienst Met Office, maar ondertussen telt het netwerk al meer dan 10.500 stations wereldwijd.

Het KMI richt zich tot particulieren en scholen. Het enige dat ze nodig hebben is een automatisch weerstation dat compatibel is met de software die de meetgegevens doorstuurt naar WOW-BE. Op de site waren vandaag kort na de middag al een twintigtal Belgische weerstations aangesloten.

Met het project wil het KMI de interesse in meteorologie en klimatologie bevorderen, vooral bij jongeren. Daarnaast hebben de gegevens ook wetenschappelijke waarde. “Het geeft ons weerinformatie over plaatsen waar we niet meten, of over meteorologische fenomenen die zeer lokaal zijn”, klinkt het.

bron: Belga