Klimaatprof Jos Delbeke ontvangt eredoctoraat UHasselt

Klimaatprof Jos Delbeke ontvangt eredoctoraat UHasselt

Professor Jos Delbeke heeft deze namiddag in Maasmechelen zijn eredoctoraat gekregen, uit de handen van Jaco Vangronsveld, directeur Centrum voor Milieukunde (CMK) van UHasselt. De directeur-generaal Klimaatactie van de Europese Commissie kreeg het eredoctoraat voor zijn krachtig persoonlijk en professioneel engagement in de strijd tegen de klimaatopwarming. Het eredoctoraat werd uitgereikt naar aanleiding van de twintigste verjaardag van het CMK. “Ik vind het een mooie erkenning voor het werk dat gedaan is”, reageerde Delbeke. “Niet alleen voor mezelf, maar ook voor een heel team van medewerkers dat zeer betrokken en gemotiveerd is en heel hard werkt.” Delbekes team heeft het Europese milieubeleid uitgetekend en werkt nu aan een beleid voor 2030.

Delbeke was hoofdonderhandelaar van de Europese Commissie tijdens de vorige VN-klimaatconferenties en is ook een van de architecten van de klimaatstrategie van de EU. Sinds 2010 staat hij aan het hoofd van het directoraat-generaal Klimaatactie, waardoor hij nauw betrokken is bij de ontwikkeling van de Europese wetgeving rond onder meer auto’s en brandstoffen, emissiehandel en luchtkwaliteit. Sinds 2013 doceert hij aan de KU Leuven.

Volgens Delbeke moeten alle niveaus in ons land de komende jaren samenwerken om de opwarming te beperken tot twee graden Celsius, zoals is afgesproken tijdens de klimaattop te Kopenhagen. “Zo moet ons land blijven inzetten op hernieuwbare energie en transport”, meent Delbeke. “De files nemen toe. We moeten niet alleen de auto’s verbeteren maar ook het gebruik ervan rationaliseren, en dan vooral de bedrijfsauto’s. Die kosten ons collectief enkele miljarden per jaar, geld dat we niet hebben.”

bron: Belga