De Lijn Vlaams-Brabant trekt plan voor zaterdagdienst tussen kerst en nieuwjaar in

De Lijn Vlaams-Brabant trekt plan voor zaterdagdienst tussen kerst en nieuwjaar in

Een plan van de openbaarvervoermaatschappij De Lijn Vlaams-Brabant om tussen kerst en nieuwjaar te rijden volgens de zaterdagdienst – een eerder beperkte dienstregeling – is ingetrokken nadat er bij het personeel sociale onrust was ontstaan over dat voornemen. Dat is bij De Lijn en bij de vakbond vernomen. De socialistische bond ACOD had een stakingsaanzegging ingediend, die vandaag weer is ingetrokken. De Lijn had in Vlaams-Brabant het plan gelanceerd om tussen kerstmis en nieuwjaar op alle lijnen volgens de zaterdagdienst te rijden. Dat zou betekenen dat er in de hele provincie een pak minder bussen uitrijden dan normaal gezien het geval is in die periode. Volgens de vakbond komt dat neer op een vermindering van het aantal ritten met drieduizend per dag. Daardoor moeten er uiteraard ook minder chauffeurs uitrijden, waardoor er dagelijks tot driehonderd diensten geschrapt kunnen worden.

Maar het voornemen stuitte op heel wat onbegrip bij het personeel, zo zegt ACOD. De vakbond was vooral misnoegd over het feit dat het voornemen werd voorgesteld als een maatregel waarmee “een pak verlof gegeven kon worden aan de chauffeurs in een periode dat daar veel vraag naar is”.

“Dit is een platte besparing op de rug van de reizigers, die op deze manier in de schoenen van de chauffeurs wordt geschoven”, zo reageerde federaal vakbondssecretaris Rita Coeck. “Wij willen in geen enkel geval dat onze naam onterecht verbonden zou worden aan deze maatregel.”

Uiteindelijk besliste De Lijn Vlaams-Brabant om het plan weer af te voeren. “Er is gisterenavond beslist om het weer in trekken. Er zal in die periode dus toch volgens de vakantieregeling worden gereden, zoals aanvankelijk ook was voorzien”, zegt Joachim Nijs, woordvoerder van De Lijn Vlaams-Brabant.

“Door het intrekken van dat plan, is de sociale rust teruggekeerd bij het personeel”, reageert ook de lokale vakbondsvertegenwoordiger Ronnie Danckaert. “Ik had donderdagavond al een stakingsaanzegging ingediend vanwege het plan, maar intussen is die aanzegging weer ingetrokken.”

bron: Belga