Davis Cup - David Goffin en Steve Darcis krijgen tegen Frankrijk tweede kans op "Saladier d'Argent"

door
Belga
Leestijd 2 min.

David Goffin (ATP-7) en Steve Darcis (ATP-76) krijgen dit weekend een tweede kans om België de eindzege in de Davis Cup te bezorgen. In Rijsel geeft het team van kapitein Johan Van Herck favoriet Frankrijk partij. Twee jaar geleden moesten de Belgen de "Saladier d'Argent" aan Groot-Brittannië laten. In de finale in Gent bleken Andy Murray en co toen met 3-1 te sterk. "Het verschil tussen beide finales is simpel", stelt Van Herck. "Deze keer geloven we erin. En we staan deze keer niet tegenover een nummer een van de wereld die zijn land koste wat het kost de Davis Cup wil schenken." Geen Murray dus, maar wel Jo-Wilfried Tsonga (ATP-15) en Lucas Pouille (ATP-18). Zij treden vanaf vrijdag in het Pierre Mauroystadion aan voor 27.500 toeschouwers, waarvan negentig procent voor Frankrijk zal supporteren.

Goffin opent om 14u00 tegen zijn goede vriend Lucas Pouille. Het spel van Pouille lijkt Goffin niet te liggen. In drie vorige duels, allemaal vorig jaar gespeeld, ging Goffin drie keer onderuit, waarvan wel twee keer na een spannende driesetter. De 26-jarige Luikenaar is inmiddels wel naar de zevende plaats op de wereldranglijst opgeklommen, verkeert in bloedvorm en is supergemotiveerd om de trofee naar België te brengen.

Dat is "Mister Davis Cup" Darcis altijd. De 33-jarige Luikenaar heeft niets te verliezen tegen de één jaar jongere Tsonga. De twee kruisten vaak de degens bij de junioren, maar speelden bij de profs nog nooit een volledige wedstrijd tegen elkaar. Vijftien jaar geleden stonden ze wel eens tegenover elkaar in een futurestoernooi, maar toen moest Darcis al na vijf spelletjes, bij een 2-3 voorsprong, de strijd staken.

Voor het dubbelspel van zaterdag zette Van Herck Ruben Bemelmans en Joris De Loore op papier. De Franse kapitein verraste door niet Nicolas Mahut, maar wel Richard Gasquet aan Pierre-Hugues Herbert te koppelen. De kapiteins kunnen die opstelling echter nog wijzigen.

Frankrijk kan de Davis Cup een tiende keer winnen, na 1927, 1928, 1929, 1930, 1931, 1932, 1991, 1996 en 2001, en was ook al acht keer verliezend finalist, de laatste keer in 2014. België staat voor de derde keer in de finale. In de eerste leden Paul de Borman en William le Maire de Warzée d'Hermalle in 1904 een 5-0 nederlaag tegen de Britten.

bron: Belga