Cultuursector werkt aan strategisch actieplan tegen grensoverschrijdend gedrag

door
Belga
Leestijd 1 min.

Overleg Kunstenorganisaties (oKo), de federatie van de professionele kunstenorganisaties, werkt aan een strategisch actieplan om grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer aan te pakken. Op 5 december buigen 210 kunstenorganisaties zich gezamenlijk over de uitwerking ervan, meldt oKo vrijdag in een persbericht. Vlaams parlementslid Bart Caron (Groen) bond donderdag nog maar eens de kat de bel aan. Hij zei dat de zaak van televisiemaker Bart De Pauw slechts het topje van de ijsberg is. Caron heeft naar eigen zeggen weet van vele andere verhalen van grensoverschrijdend gedrag in de cultuursector. Hij wil dat er over het probleem gepraat wordt, in plaats van in de doofpot te stoppen.

De sector laat vrijdag weten dat oKo, samen met het Sociaal Fonds voor de Podiumkunsten, werkt aan een strategisch actieplan om het grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer aan te pakken. Het plan moet de bestaande instrumenten en de procedures voor melding, behandeling en sanctionering onder de loep nemen.

"Objectieve registratie, deskundige analyse en serene behandeling van klachten is hard nodig", zegt oKo vrijdag. "De kunstensector wil dat iedereen die in de kunsten werkt, zowel in vast verband als freelancers, kan spreken, gehoord wordt en vertrouwen kan hebben in de deskundige oplossing die geboden wordt. Een grondige sensibiliseringscampagne moet daarbij helpen".

bron: Belga