Criminaliteitscijfers op laagste peil in jaren

Criminaliteitscijfers op laagste peil in jaren

In het eerste trimester van dit jaar werden 206.588 criminele feiten in heel België geregistreerd, blijkt uit de criminaliteitscijfers van de federale politie. Dat is het laagste cijfer in jaren en een verderzetting van de dalende trend die in 2011 begon. De nationale criminaliteitscijfers zitten al sinds 2012 in dalende lijn. Toen werden er 1.040.092 criminele feiten geregistreerd, ruim 2 procent minder dan in 2011. Vorig jaar werden er 880.766 criminele feiten gepleegd, wat een daling was van ruim vier procent in vergelijking met 2015.

Voor 2017 zijn voorlopig enkel de cijfers van het eerste trimester beschikbaar, maar die wijzen op een verderzetting van de dalende tendens. Er werden 206.588 criminele feiten geregistreerd, een daling van 7,6 procent in vergelijking met het eerste trimester van 2016.

Volgens de politie heeft de algemene daling van de criminaliteit met verschillende factoren te maken. Politie en justitie werken efficiënter, maar ook maatschappelijke ontwikkelingen spelen een rol. Door de strijd tegen het terrorisme is er bijvoorbeeld ook een grotere waakzaamheid en afschrikking.

Ondanks de algemene daling zijn er ook enkele stijgers. Zo werden er al 6.686 fietsdiefstallen geregistreerd, terwijl dat er in de eerste drie maanden vorig jaar 6.287 waren.

De federale politie is tegelijk tevreden en realistisch over de cijfers. “Het is naïef te denken dat we in een wereld zonder criminaliteit kunnen leven”, zegt woordvoerder Guy Theyskens. “De politie stelt alles in het werk om criminaliteit zo veel mogelijk te beperken. We zouden blij zijn als deze dalende tendens zich voorzet, maar er zijn bepaalde fenomenen waar een stijgende tendens te zien is. Daar moeten we extra op werken om die te keren.”

bron: Belga