“28 festivalgangers ten onrechte geweigerd op Tomorrowland”

28 festivalgangers ten onrechte geweigerd op Tomorrowland

28 van de 33 festivalgangers die deze zomer van de politie op Tomorrowland niet binnen mochten, zijn ten onrechte geweigerd, zo blijkt uit een rapport van het Comité P, waarvan VTM NIEUWS inzage kreeg. Bovendien blijkt volgens het rapport dat het festival niet veiliger is geworden door de screenings. Bezoekers van Tomorrowland werden vorige zomer “proactief gescreend” door de federale politie. De criteria waren: drugsdealen, een pv voor slagen en verwondingen hebben of bekend staan voor radicalisme. Op basis daarvan zijn 33 mensen geweigerd. Maar, aldus het rapport, bij 28 van hen gebeurde dat ten onrechte. Drie mensen stapten kort voor het festival naar de rechter in kort geding en kregen gelijk, waardoor ze toch nog naar het festival mochten.

Uit het onderzoek van het Comité P blijkt voorts dat er slechts 29.186 mensen werden gecontroleerd op een total van zo’n 360.000 festivalgangers. Volgens het rapport liet de screening “te wensen over”. Het Comité P wil dat Binnenlandse Zaken, samen met de politie, een nieuwe regeling voor screenings opstelt.

De federale politie wil vandaag nog niet reageren op het rapport, meldt VTMNIEUWS nog. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) blijft wel bij zijn standpunt dat het beter was om dergelijke screenings te houden – ook al zijn ze voor verbetering vatbaar – dan achteraf te moeten vaststellen dat er een ramp zou gebeurd zijn op Tomorrowland. Jambon is het eens met het Comité P dat er tegen volgende zomer een nieuwe regeling moet zijn voor de screenings.

bron: Belga