Zwitserland schenkt EU 1,12 miljard euro om ongelijkheid te bestrijden

Zwitserland schenkt EU 1
Zwitserland schenkt EU 1

Zwitserland schenkt de Europese Unie 1,3 miljard frank (1,12 miljard euro) om de ongelijkheden in de Oost-Europese landen te bestrijden. Dat kondigde bondspresident Doris Leuthard vandaag aan tijdens het bezoek van Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker aan Bern. De 1,3 miljard voor tien jaar zal onder meer gebruikt worden voor beroepsopleidingen en maatregelen tegen jeugdwerkloosheid. Er werden gesprekken gevoerd met de landen die de hulp krijgen om hun noden te detecteren. Het parlement keurde vorig jaar al de wet goed die het verlenen van hulp aan nieuwe EU-lidstaten mogelijk maakt, maar moet zich nog uitspreken over het budget.

Zwitserland maakte eerder al een miljard frank vrij voor tien staten die de EU in 2004 vervoegden. Daarna volgde 257 miljoen voor Bulgarije en Roemenië, en 45 miljoen voor Kroatië. Enkel de Zwitserse Volkspartij (UDC) was gekant tegen de nieuwe betaling. De andere partijen zijn benieuwd wat de Europese Unie in ruil zal willen aanbieden.

Officieel gaat het om een autonome beslissing van Zwitserland, maar ze wordt vooral gezien als een blijk van goede wil op een moment dat verschillende dossiers gedeblokkeerd moeten worden.

Bron: Belga