Wereldwijde handel in wilde vogels nam na EU-ban drastisch af

door
Belga
Leestijd 2 min.

Een Europees handelsverbod voor wilde vogels heeft de wereldwijde handel met 90 procent doen dalen. Dat blijkt uit een nieuwe internationale studie, waar in ons land aan werd meegewerkt. Een goede zaak, zo menen de onderzoekers, die pleiten voor een wereldwijde ban. Volgens wetenschappers zijn vogels de meest verhandelde dieren ter wereld. Europa speelde vroeger een omvangrijke rol. "In 2005 waren België, Italië, Nederland, Portugal en Spanje alleen al goed voor twee derde van de wereldhandel van wilde vogels. De vogels kwamen voornamelijk uit West-Afrika", klinkt het.

Maar in 2005 werd een Europees handelsverbod ingevoerd. Dat zorgde voor een grote daling, zo blijkt uit een studie waaraan de Antwerpse en Gentse universiteit deelnamen. "Van 1,3 miljoen dieren is dat naar 130.000 dieren per jaar gegaan", zegt onderzoeker Diederik Strubbe.

Dat blijkt een goede zaak, want zo wordt een verlies aan biodiversiteit in het herkomstland tegengegaan, en dreigen ze het ecosysteem in het land waar ze terechtkomen niet te verstoren. Zo kunnen ze inheemse soorten verjagen of gewassen vernielen. "We zien nu dat de EU-ban enorm succesvol is geweest: de risico's verbonden aan de internationale vogelhandel zijn drastisch afgenomen", klinkt het.

Voor 2005 waren volgens de onderzoekers twee groepen vogels dominant in de wereldwijde handel: zangvogels, zoals bijvoorbeeld de mozambieksijs en het Sint-Helenafazantje, waren verantwoordelijk voor 80 procent, terwijl papegaaien 18 procent van de handel vertegenwoordigden. Na de EU-ban is dat plaatje omgedraaid en worden papegaaien bedreigde vogels in hun land van oorsprong.

Volgens de onderzoekers wordt Latijns-Amerika erg belangrijk in de wereldhandel. De belangrijkste kopers zijn nu Mexico en de Verenigde Staten. Ze komen ook terecht in Zuid-Oost-Azië, waar ze de biodiversiteit sterk kunnen verstoren. "Om deze verontrustende trend tegen te gaan, zal een wereldwijde ban in vogelhandel noodzakelijk zijn. De EU-ban toont aan dat een handelsverbod wel degelijk effectief kan zijn", klinkt het.

bron: Belga