Syrische oppositie blijft aandringen op vertrek van president Assad

Syrische oppositie blijft aandringen op vertrek van president Assad
Syrische oppositie blijft aandringen op vertrek van president Assad

De Syrische oppositie blijft aandringen op het vertrek van president Bashar al-Assad. Die moet aan het begin van een overgangsperiode aftreden, klinkt het in een vandaag verspreide slotverklaring van een vergadering tussen verschillende oppositiegroepen in de Saoedische hoofdstad Riyad. Enkel dan is een politiek proces in een sfeer van veiligheid en stabiliteit mogelijk. De bijeenkomst van een 150-tal vertegenwoordigers was gisteren begonnen met het doel de rangen van de versplinterde oppositie te sluiten voor komende onderhandelingen. De bijzondere VN-gezant voor Syrië, Staffan de Mistura, wil volgende week de tot dusver mislukte Geneefse onderhandelingen over Syrië voortzetten.

Rusland en Iran als bondgenoten van de regering en Turkije als aanhanger van de oppositie plannen parallel lopend een Syrisch Volkscongres, waarop een politieke oplossing voor de burgeroorlog moet gestimuleerd worden. Daarover zijn de presidenten van de drie landen het woensdag tijdens een vergadering in de Russische badplaats Sotsji aan de Zwarte Zee eens geworden.

De houding van Assad is binnen de oppositie omstreden. Slechts enkele regeringstegenstanders willen het lot van de president overlaten aan verkiezingen. Een bij Moskou aanleunende groep stuurde daarom zijn kat naar de vergadering in Riyad. De meerderheid van de oppositie ziet in Assad echter een oorlogsmisdadiger, die geen verantwoordelijkheid meer mag dragen. Ze achten hem onder andere verantwoordelijk voor aanvallen met chemische wapens.

Bron: Belga