Groen klaagt doofpotmentaliteit in cultuursector aan over grensoverschrijdend gedrag

Volgens Vlaams parlementslid Bart Caron (Groen) is de zaak van televisiemaker Bart De Pauw slechts het topje van de ijsberg. Hij heeft naar eigen zeggen weet van vele andere verhalen van grensoverschrijdend gedrag in de cultuursector. Caron wil dat er over het probleem gepraat wordt, in plaats van in de doofpot te stoppen, klinkt het bij Groen, na berichtgeving van VTM Nieuws donderdagavond. VTM Nieuws ging dieper in op uitspraken die Caron donderdag tijdens de parlementscommissie over seksueel overschrijdend gedrag deed. “Ik heb de indruk dat het deksel stevig op de pot gedrukt wordt en dat er veel dingen onderdrukt worden”, zei hij daar. “Ik ben tamelijk goed thuis in de sector en wat ik daar hoor, stel mij niet meteen gerust.”
Voor de camera van VTM Nieuws zei Caron weet te hebben van “een aantal mensen aan de top” die te ver gingen. Aan Belga zegt Groen dat Caron één rechtstreekse getuigenis kreeg en weet heeft van vele andere verhalen in de sector. In het interview met VTM Nieuws sprak het Vlaams parlementslid ook van verkrachting, maar dat nuanceert hij. Caron heeft naar eigen zeggen geen weet van strafbare feiten als verkrachting, “wel van geruchten in de richting van aanranding”.
“Overal waar machtsstructuren aanwezig zijn is er kans op machtsmisbruik”, zegt Caron. “Er van uitgaan dat Bart De Pauw een geïsoleerd geval is, zou dus enorm naïef zijn. Ik ken de cultuursector goed genoeg om dat ook te weten. De zaak-Weinstein heeft in Amerika voor een hele reeks onthullingen gezorgd. In Vlaanderen lijkt het drie weken na datum alsof de doofpot weer dicht gaat. Dat is erg spijtig want als er één positieve kant is aan de zaak-De Pauw dan is het wel dat er eindelijk gesproken werd over iets dat veel te lang bedekt is gebleven.”
“Ik noem geen namen, omdat ik zelf geen betrokken partij ben. Maar ik wil wel iedereen die betrokken partij is – aan de ene of aan de andere kant, in de cultuursector of in een andere sector – aanmoedigen om de stap te zetten om erover te praten. We kunnen dit probleem enkel aanpakken wanneer we het onder ogen willen zien en er open over kunnen communiceren”, zegt Caron.

bron: Belga