Goedkopere grenstarieven en snellere treinen tussen Brussel en Luxemburg

Goedkopere grenstarieven en snellere treinen tussen Brussel en Luxemburg

De Belgische regering en de collega’s uit het Groothertogdom Luxemburg hebben vandaag samengezeten in het kader van de Gaïchel-gesprekken om gemeenschappelijke werkpunten te bespreken. Dit jaar stonden Europa, mobiliteit, veiligheid en defensie op het menu. Een goedkoper grenstarief en verdere militaire samenwerking tussen het Belgisch en Luxemburgs leger zijn de meest concrete maatregelen, klinkt het vanavond in het Egmontpaleis. Deze bilaterale ontmoetingen zijn een “traditie”, zegt premier Charles Michel, “waarin we rond concrete thema’s samenzitten met onze collega’s uit het buurland”.

Ongeacht de zeer “vriendschappelijke” relatie tussen beide landen, blijkt pendelen tussen het Groothertogdom en België moeizaam te verlopen. “Wie van Aarlen naar Luxemburg-stad wil, doet er een uur over”, zegt de Luxemburgse premier Xavier Bettel. Daarom hebben de ministers van Mobiliteit afgesproken dat er een voordelig grenstarief komt vanaf 1 december om de trein als vervoersmiddel te promoten. “En mensen zullen vanaf Namen tot aan de grens gratis kunnen parkeren aan de stations als ze de trein naar Luxemburg nemen”, geeft Bettel nog mee.

Bovendien wordt er ook werk gemaakt van een snellere verbinding tussen Brussel en de Luxemburgse hoofdstad. “Tegen 2023 moet de reisduur worden teruggebracht van meer dan 3 uur tot 2.07 uur. De Belgische regering trekt hiervoor 260 miljoen euro uit”, aldus nog de Luxemburgse premier.

Naast mobiliteit gaan Luxemburg en België de samenwerking op het vlak van defensie en telecommunicatie verder uitdiepen, en zullen beide landen een voortrekkersrol blijven spelen in het uitdragen van de democratische en vrijheidswaarden van Europa.

bron: Belga