Fabrieksbrand Vorst onder controle, provinciaal rampenplan van kracht

Fabrieksbrand Vorst onder controle

De brand die deze middag is uitgebroken in wafelfabriek Milcamps in Vorst is onder controle. Dat meldt de Brusselse brandweer net voor 15 uur. Het provinciaal rampenplan zou ook van kracht zijn. Dat meldt spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel. Bij de brand vielen geen gewonden maar de rook die door het vuur veroorzaakt is, is wel licht toxisch. Het is vooral de dakbedekking van de fabriek die voor de grote rookontwikkeling zorgt, aldus de brandweer. Er worden evacuaties gepland maar in welke zone rond de fabriek die zullen plaatsvinden, is nog niet duidelijk.

Het vuur in de fabriek in de Lusambostraat ontstond kort voor 13 uur, meldt Pierre Meys, de woordvoerder van de Brusselse brandweer. Volgens de eerste berichten zou de brand ontstaan zijn aan het koelsysteem voor de ovens maar de juiste oorzaak is nog niet bekend.

De vijftig personeelsleden van de fabriek werden meteen geëvacueerd en zijn ongedeerd. Ook een tweehonderdtal leerlingen uit een naburige school en werknemers van vlakbij gelegen bedrijven zijn geëvacueerd.

De brand veroorzaakt al de hele namiddag een dikke zwarte rookpluim die in de wijde omgeving te zien is en zich verspreidt over Brussel. Buurtbewoners krijgen de raad om binnen te blijven en ramen en deuren te sluiten. Ook automobilisten in de omgeving en op de Brusselse Ring moeten hun ramen gesloten houden en de ventilatie uitschakelen.

Volgens Infrabel is het provinciaal rampenplan van kracht. En het treinverkeer vanuit Brussel-Zuid is zwaar verstoord, onder meer richting Nijvel, Charleroi, Halle en Gent.

bron: Belga