Bilzen heeft er een tweede stadsbier bij

De stad Bilzen heeft er een tweede stadsbier bij. Na Heer van Biesen stelt vzw De 13 Heeren donderdagavond een tweede stadsbier voor: Heer van Biesen Hoogstam. De dertien vrienden uit Bilzen stellen het nieuwe stadsbier op 9 en 10 december aan het grote publiek voor. Het officiële stadsbier Heer van Biesen krijgt er een broertje bij. “Net als bij de klassieke Heer van Biesen pakken we uit met een primeur voor de bierwereld”, zegt David Liebens van De 13 Heeren. “In 2013 waren we de eerste die een bier op de Belgische markt brachten dat voor 100 procent met Brettanomycesgist werd gebrouwen. Bij de Hoogstam-variant worden de gisten geïsoleerd uit de authentieke en biologisch beheerde hoogstamboomgaarden van Alden Biesen en door onze brouwer omgezet tot een blond bier. Dat brouwproces is ongezien.”
De Heer van Biesen Hoogstam is dus een zonderling in zijn soort en zijn aroma en afdronk stellen de zintuigen “stevig op de proef”. “Het bier is lichtzurig. Je kan het vergelijken met een geuze-achtig bier”, zegt Raf Loyen, voorzitter van de vzw. “Het is eigenlijk perfect als aperitief. Dat komt omdat je de champagnegisten proeft die erin verwerkt zijn.”
De twee Heer van Biesen-bieren worden gebrouwen door de Proefbrouwerij in Lochristi. “Heel wat bieren die daar geproduceerd worden, zijn meermaals bekroond en worden wereldwijd geserveerd in de beste restaurants”, aldus Loyen.
Voorlopig houdt de vzw het op twee stadsbieren, maar sluit de komst van een derde bier niet uit. “Wie weet hebben we binnen drie of vier jaar zin om een derde stadsbier te brouwen”, aldus Loyen. “We zullen zien.”
De Heer van Biesen Hoogstam zal verkrijgbaar zijn in de Bilzerse horeca en biershandelaars in de wijde omgeving.

bron: Belga