11.11.11 vraagt opschorting Europese en Belgische steun aan Libische kustwacht

11.11.11 vraagt opschorting Europese en Belgische steun aan Libische kustwacht

Zolang België niet kan garanderen dat de 10 miljoen euro die het in het EU Trust Fund steekt ingezet wordt om slavernij te voorkomen, vraagt 11.11.11 de opschorting van die financiering. Aanleiding voor de stap van 11.11.11 vormt een reportage van CNN, waarin met een verborgen camera werd aangetoond dat vluchtelingen uit Nigeria in Libië voor enkele honderden dollar als slaven worden verkocht. “België investeert 10 miljoen euro in het EU Trust Fund en is op die manier, net als de meeste andere EU-lidstaten, mee verantwoordelijk voor de mensonwaardige behandeling van migranten door de Libische kustwacht”, zo luidt het.

“11.11.11 vindt het goed dat de onmenselijke situatie in Libië eindelijk internationale aandacht krijgt en aan de kaak wordt gesteld. (…) De internationale verontwaardiging is echter onvoldoende en lijkt voorbij te gaan aan de eigen verantwoordelijkheid. Het Europees beleid is namelijk mede verantwoordelijk voor de zware mensenrechtenschendingen die vandaag in Libië plaatsvinden. De EU ondersteunt de Libische kustwacht die migranten op zee onderschept en terugbrengt naar detentiecentra waar de schendingen plaatsvinden. Het gaat om een bedrag van 46 miljoen euro voor training, logistieke en materiële steun. Het project wordt gefinancierd met middelen uit het EU Trust Fund for Africa.”

Ook België investeert geld in het EU Trust Fund. “Het gaat om 10 miljoen euro”, aldus de koepel van de Vlaamse Noordzuid-beweging. “België heeft als belangrijke donor in het fonds een zeg in de toekenning en implementatie van de verschillende projecten. 11.11.11 vraagt samen met Europese ngo’s dat deze steun onmiddellijk wordt stopgezet, zolang de mensenrechtensituatie op het terrein niet verbetert.”

bron: Belga