Night of the Proms schiet veelbelovend uit de startblokken

Hasselt mag Night of the Proms openen
Foto Belga

De 33ste editie van Night of the Proms is gisterenavond in de Ethias Arena in Hasselt van start gegaan. Het was de aftrap van een weekend vol muziek, want de komende dagen mogen we de muzikanten ook in het Antwerpse Sportpaleis verwelkomen.

Het was de eerste keer dat Hasselt de spits mocht afbijten voor the Night of the Proms. Zo’n 6.000 mensen konden genieten van het symfonisch orkest dat zoals altijd enkele artiesten mag begeleiden. Op het programma stonden Joss Stone, ex-Spice Girl Melanie C, Isabelle A, Blanche en Johannes Genard. Ook Thomas Vanderveken, John Miles en pianiste Emily Bear waren van de partij. Samen zorgen ze voor een ideale mix tussen muziekgenres voor jong en oud.

Een passie voor piano

Voor presentator Thomas Vanderveken werd de spanning hoog toen hij een generale repetitie hield voor het pianoconcerto van Edvard Grieg. Het is een uitdaging van Canvas waar hij al een jaar voor aan het oefenen is. Zijn hartslag werd geprojecteerd en steeg tot wel 180, maar de enthousiaste 6.000-koppige jury beaamde dat de test geslaagd was.

Ook 16-jarige Emily Bear liet vele monden openvallen toen ze pop en jazz samenbracht op haar klavier. De Amerikaanse was bovendien de jongste soloartiest ooit op the Night of the Proms.

Overwegend Belgisch

Belgische artiesten waren dit jaar onmiskenbaar in de meerderheid. Naast Thomas Vanderveken, maakten presentator Kobe Ilsen en de Waalse Eurosong-artieste Blanche deel uit van de line-up. Ook Johannes Genard, bekend van School is Cool, en Isabelle A deelden hun liefde voor muziek met de toeschouwers.

Gers Pardoel als verrassingsact

Een headliner die niemand had zien aankomen was Gers Pardoel. De Nederlandse rapper bracht de hele zaal aan het zingen op zijn welbekende hits ‘Zo bijzonder’ en ‘Ik neem je mee’. Ook de Nederlandse Leona Philippo was naar Hasselt afgereisd om er het beste van zichzelf te laten zien.

Blote voeten

Na een spetterend optreden van ex-Spice Girl Melanie C en vaste waarde John Miles, kwam Joss Stone als afsluiter in een elegante zwarte jurk het podium opgewandeld. Zelf was ze blootsvoets, maar ook het publiek werd van zijn sokken geblazen. Toen haar warme soulstem door de Arena klonk, werd de hele zaal verlicht door talloze gekleurde lampjes die bezoekers aan de ingang gekregen hadden. Dat moment liet de zangeres niet onberoerd.

Op 23, 24 en 25 november volgen er nog shows in het Sportpaleis in Antwerpen.