Een Belg op drie kreunt onder digitale informatiegolf

Unsplash / G. Carstens-Peters

Een derde van de Belgen ervaart stress door de constante toevloed aan digitale informatie. Meer dan de helft is voorstander van het recht om na de werkuren hun inbox links te laten liggen.

Opstaan en gaan slapen met je Instagramfeed, voor de helft van de online actieve Belgen is het een gewoonte geworden, leert een enquête van de Gezinsbond en OKRA bij 1.655 landgenoten. Daaruit blijkt vooral dat voor een aanzienlijk deel van de Belgen die digitale wereld net iets te veel wordt.

Een op vijf loopt verloren

Zo geeft een derde van de ondervraagden aan dat ze de constante stroom van informatie niet volledig kunnen verwerken. Bij een op de vijf leeft een gevoel van hulpeloosheid. Ze raken gestresseerd door een gebrek aan vaardigheden en de toenemende druk om met de overheid, op kantoor of in hun sociaal leven digitaal te moeten communiceren. Zo’n 24% van de 55-plussers en 25% van de laaggeschoolden is gestresseerd als ze iets online in orde moeten brengen. Bij jongeren onder de 34 en hooggeschoolden is dat respectievelijk slechts 16% en 13%.

Negeer je inbox na de werkdag

Een plek waar digistress goed gedijt is de werkvloer. Een derde van de Belgen krijgt grijze haren van de vele e-mails die beantwoord moeten worden. Daarom is de helft van de bevraagden voorstander van een wet die je het recht geeft om na de werkdag je inbox te negeren.

Een derde van de Belgen is van mening dat de technologische evoluties op het werk te snel gaan en 10% vreest zelfs voor een ontslag omdat ze het gevoel hebben niet meer mee te kunnen. Zo’n 57% van de 55-plussers en 45% van de jongeren onder de 34 voelt zich onder druk gezet op digitaal actief te zijn. Naar aanleiding van E-mailloze Vrijdag vandaag kan je op digistresstest.be meten hoe hard de digitale stroom aan informatie je onder druk zet.