Voormalige vicepresident Emmerson Mnangagwa roept “alle Zimbabwanen op om samen te werken”

Voormalige vicepresident Emmerson Mnangagwa roept
Voormalige vicepresident Emmerson Mnangagwa roept "alle Zimbabwanen op om samen te werken"

Emmerson Mnangagwa, de voormalige vicepresident die Robert Mugabe zal opvolgen als president, heeft vandaag “alle patriotten” van zijn land opgeroepen om “samen te werken”. Hij deed dat in zijn eerste toespraak sinds het begin van de crisis in Zimbabwe. Mnangagwa, die sinds november in ballingschap leefde, is sinds deze namiddag weer in Zimbabwe. Hij riep de inwoners van zijn land tijdens de toespraak op de hoofdzetel van regeringspartij Zanu-PF op om “zich te verenigen en samen te werken”.

“Vandaag zijn we getuige van het begin van een nieuwe democratie die zich ontplooit”, aldus Mnangagwa tegen het jubelende publiek. Hij bedankte de defensiemachten om op een vreedzame manier de controle over het land te veroveren en stelde dat hij “veel respect, nederigheid en een diepe dankbaarheid” voelt.

“De wil van het volk zal altijd winnen. Ik beloof dat ik jullie dienaar zal zijn”, zei hij nog. De voormalige vicepresident sprak ook over het gerucht dat Mugabe hem had willen doden na zijn ontslag. Het was om die reden dat hij naar Zuid-Afrika gevlucht was. “Ik zei tegen mezelf, ik mag niet wachten tot hij me elimineert, maar samen met jullie, het volk van Zimbabwe, onze stem laten horen.”

Mnangagwa had vandaag na zijn aankomst in Zimbabwe een privé-ontmoeting met Robert Mugabe, die gisteren zijn ontslag aankondigde. Duizenden mensen stonden uren te wachten in de hoop dat Mnangagwa, bijgenaamd “de krokodil”, het volk zou toespreken. Mnangagwa wordt vrijdag ingezworen als de nieuwe president van Zimbabwe.

Bron: Belga