Studenten werkten tot 11 uur per dag aan iPhone bij toeleverancier Apple

Studenten werkten tot 11 uur per dag aan iPhone bij toeleverancier Apple
Studenten werkten tot 11 uur per dag aan iPhone bij toeleverancier Apple

Zowat 3.000 Chinese studenten moesten tijdens een stage bij Foxconn tot 11 uur per dag werken. De Taiwanese toeleverancier van techreus Apple wilde zo de productie van de iPhone X, het nieuwe vlaggenschip van Apple, versnellen. Dat erkende Apple vandaag, nadat de Britse krant The Financial Times de zaak aan de oppervlakte bracht. De overuren die ze presteerden, gingen tegen de regels in. Apple verzekerde “onmiddellijke maatregelen” genomen te hebben. Volgens FT ging het om zowat 3.000 studenten van een beroepsschool uit de stad Shenzhen die werknemers klaarstoomt voor de spoorsector.

Om de nodige werkervaring op te doen, moesten ze tot 11 uur per dag aan de bak bij de belangrijkste toeleverancier van Apple, zo getuigden zes studenten aan de krant. De werkervaring was verplicht om hun diploma te behalen, klonk het.

Apple deelde mee dat de studenten vrijwillig werkten en dat ze vergoed werden. Maar de overuren die ze presteerden gingen tegen de Chinese wet in. Apple stuurde een team experts ter plaatse om met de lokale directie te bekijken hoe de regelgeving nageleefd kan worden.

Foxconn kwam al meermaals in opspraak omwille van de werkomstandigheden. Het bedrijf reageerde nu dat stagiairs niet meer dan 40 uur per week mogen werken en dat ze maar een klein deel uitmaken van het werknemersbestand. “In een aantal gevallen” werden deze regels overtreden.

Bron: Belga