Siliconenspoor zorgt voor vervroegde avondspits op Antwerpse ring en lange files op omleidingsroutes

Siliconenspoor zorgt voor vervroegde avondspits op Antwerpse ring en lange files op omleidingsroutes

Op de snelwegen rond Antwerpen is de avondspits al bijzonder vroeg op gang gekomen, allicht omdat heel wat bestuurders hoopten op die manier de grootste verkeershinder door het hardnekkige siliconenspoor te kunnen vermijden. Intussen gaat het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) het probleem proberen te verhelpen door de aangetaste laag van het wegdek fijn te frezen en te verwijderen. Het Vlaams Verkeerscentrum herhaalt de oproep om Antwerpen vanavond indien mogelijk te vermijden of voor het openbaar vervoer te kiezen. Over de hele lengte van de Antwerpse ring richting Nederland staat het immers om 15.30 uur al muurvast en ook op de aankomende snelwegen is het filerijden. Op de E17 alleen al verlies je 45 minuten voor de Kennedytunnel.

Ook op de alternatieven, zoals via de tolvrije Liefkenshoektunnel of de N16 via Temse, lopen de wachttijden al stevig op. “We moeten erdoor, er zit niets anders op”, zegt Peter Bruyninckx van het Vlaams Verkeerscentrum. “We kunnen alleen maar aanraden om van de omgeving van het incident weg te blijven en een alternatief te zoeken. Het beeld dat we nu hebben, toont wel aan dat de meeste bestuurders intussen op de hoogte zijn dat er in Borgerhout haast geen doorkomen aan is tijdens de spits.”

Boringen in het wegdek hebben intussen uitgewezen dat de siliconen slechts in een dun laagje van het betonnen wegdek zijn doorgesijpeld. Het afschrapen zoals bij asfalt was geen optie, maar het AWV zal nu over een proefstrook van 100 meter de laag laten fijnfrezen met gespecialiseerde machines en ze vervolgens verwijderen. Pas als de resultaten daarvan positief zijn, volgt mogelijk een prognose over de resterende duur van de hinder.

bron: Belga