Schauvliege werkt aan Vlaams rookverbod in wagens met kinderen

Schauvliege werkt aan Vlaams rookverbod in wagens met kinderen

Als er op federaal vlak geen doorbraak komt in het verbod op roken in de auto met kinderen zal Vlaanderen zelf een initiatief nemen om tot zo’n verbod te komen. Dat heeft Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege vandaag in het Vlaams Parlement geantwoord op een vraag van CD&V-parlementslid Cindy Franssen. Terwijl een verbod op roken in wagens met kinderen op federaal niveau uitblijft, kondigde de Waalse regering alvast aan zelf een verbod in te voeren, mogelijk vanaf eind 2018.

Ook Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege steunt zo’n verbod. “Ik ben absoluut voor zo’n verbod”, zei ze vandaag in het Vlaams Parlement. En als er op federaal vlak geen schot in de zaak komt, wil ze zelf met haar collega van Welzijn Jo Vandeurzen een initiatief nemen op Vlaams niveau.

De minister erkent dat de bevoegdheid voor zo’n verbod in de eerste plaats federaal ligt, maar er kan ook een Vlaamse ‘kapstok’ zijn. “Ik heb het even nagegaan: er is een decretale bevoegdheid die spreekt over de link tussen luchtkwaliteit en gezondheid. Dat zouden we kunnen aangrijpen om dat verbod effectief in Vlaanderen door te voeren”, aldus Schauvliege.

De CD&V-minister hoopt dat ze nog “in snelheid genomen” wordt door het federale niveau. “Maar als dat niet lukt, zullen we dus doorgaan met de decretale teksten die in Vlaanderen op de tafel liggen”, dixit minister Schauvliege.

bron: Belga