Russische senaat neemt wet aan die media kan bestempelen als “buitenlands agent”

Russische senaat neemt wet aan die media kan bestempelen als
Russische senaat neemt wet aan die media kan bestempelen als "buitenlands agent"

Na het Lagerhuis in het Russische parlement (de Doema) heeft nu ook het Hogerhuis (de Federatieraad) de wet aangenomen die toelaat media te bestempelen als “buitenlandse agenten”. De wet is een reactie op de Amerikaanse beslissing om het door de Russische overheid gefinancierde nieuwsnetwerk RT, voorheen Russia Today, datzelfde label op te leggen. Tijdens de stemming vanochtend in de Federatieraad stemden 154 senatoren voor de wettekst. Er was ook één onthouding, aldus het Russische nieuwsagentschap TASS. De Doema stemde vorige week al unaniem voor de wet. President Vladimir Poetin moet die nu nog bekrachtigen.

De wet krijgt hevige kritiek door de ngo’s Human Rights Watch en Amnesty International. De wet verplicht de betrokken media immers om informatie te leveren aan de autoriteiten over hun financiële situatie. Eigenlijk breidt de tekst een wet uit 2012 uit, die eerder enkel betrokken was op ngo’s.

De radiozenders Voice of America en Radio Free Europe/Radio Liberty, die gefinancierd worden door het Amerikaanse congres, zijn de eerste media die door Moskou werden gewaarschuwd dat ze binnenkort mogelijk als “buitenlandse agenten” worden benoemd.

Bron: Belga