Jaarverslag Kinderrechtencommissariaat: "Moeten erover waken dat M-decreet segregatie niet in de hand werkt"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het kan niet de bedoeling zijn dat alleen kinderen uit bemiddelde gezinnen via het M-decreet de stap naar het reguliere onderwijs kunnen zetten, terwijl er signalen zijn dat dat in de praktijk wel het geval is. Daarvoor waarschuwt kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen naar aanleiding van de voorstelling van het jaarverslag van het Kinderrechtencommissariaat vandaag. "We hebben signalen gekregen van de CLB's dat bepaalde leerlingen de stap naar het gewone onderwijs niet zetten", aldus Vanobbergen. "Het is dan ook belangrijk om goed te monitoren bij welke kinderen en jongeren dat het geval is."

Bij gebrek aan ondersteuning, komen er voor ouders die hun kind naar het gewone onderwijs willen laten overstappen, vaak extra kosten bij, zoals die voor logopedie of kinesitherapie, legt Vanobbergen uit. "Ouders zitten soms gekneld tussen opkomen voor het recht op redelijke aanpassingen voor hun kind en de relatie met de school werkbaar houden. De vormen van ondersteuning die er in het buitengewoon onderwijs waren, zien ze in het gewoon onderwijs soms als extra's die buiten de schooluren vallen en waar dus extra voor betaald moet worden", klinkt het.

Het Kinderrechtencommissariaat kreeg het afgelopen jaar bovendien opvallend veel klachten over het persoonlijk-assistentiebudget (PAB), dat gezinnen met kinderen met een beperking moet ondersteunen. Veel ouders krijgen echter te horen dat ze wel voldoen aan de criteria om een PAB te ontvangen, maar het door een gebrek aan budget toch niet krijgen. "In 2016 kregen 14 minderjarigen een PAB, in 2017 werd 50 miljoen extra vrijgemaakt, waardoor 200 tot 250 extra minderjarigen aanspraak maakten. Er zijn echter nog meer dan 1.000 kinderen en jongeren aan het wachten, en die wachttijd kan oplopen tot vijf jaar", klaagt Vanobbergen aan.

bron: Belga