Benelux-parlement trekt naar Maastricht voor debat over grensoverschrijdende dossiers

door
Belga
Leestijd 1 min.

Het Benelux-parlement houdt vrijdag en zaterdag zijn plenaire zittingen niet in de hoofdsteden van België, Nederland of Luxemburg. De assemblee vergadert uitzonderlijk in Maastricht. Niet toevallig staan er enkele grensproblemen op de agenda, zoals de grensoverschrijdende treinverbindingen of de politiesamenwerking rond de grensoverschrijdende drugscriminaliteit. In het kader van de spoorwegagenda in de Benelux wordt er reeds langer gewerkt aan het probleem van de lange reistijden bij grensoverschrijdend openbaar vervoer tussen België, Nederland en de Duitse regio Noordrijn-Westfalen. Daarvoor werd met Europese steun het Eurekarail-programma opgestart, waarvan de Nederlandse provincie Limburg de coördinatie heeft. Het doel is te komen tot 'seamless travel' waarbij de hindernissen voor het overstappen naar andere vervoersmodi of vervoersmaatschappijen zoveel mogelijk weggewerkt worden.

Het Benelux-parlement dringt er bij de Nederlandse, Belgische en Luxemburgse regeringen op aan om tegen mei 2018 een taskforce op te richten voor de Benelux-railagenda. Die moet instaan voor de verdere ontwikkeling van de Eurekarail-agenda, een platform vormen voor het uitwisselen van relevante ervaringen en kennis en jaarlijks aan het parlement rapporteren, zo staat in een aanbeveling die eind deze week in Maastricht wordt goedgekeurd. Er wordt ook gepleit voor uniforme rechten voor personen met een beperkte mobiliteit, "omdat een handicap niet aan de grens stopt".

Verder debatteert het parlement ook over de politiesamenwerking in de Benelux op het vlak van de grensoverschrijdende drugsproblematiek. Ook de Fipronil-crisis, waarin België en Nederland een sleutelrol speelden, komt tijdens de plenaire sessie ter sprake.

bron: Belga