Dit doe je beter niet tijdens een evaluatiegesprek

beoordelingsgesprek
Foto Max Pixel

Het jaarlijks evaluatiegesprek is voor vele mensen een bron van stress. Wie tijdens dit gesprek zijn of haar beste beentje wil voorzetten, houdt best rekening met drie valkuilen.

Een loonsverhoging vragen

Het evaluatiegesprek is het meest foute moment om een loonsverhoging of een bonus te vragen, verklaart de Nederlandse carrièrecoach Charlotte van ’t Wout. Al je collega’s gaan dit namelijk al doen. Aangezien je baas zich aan strakke budgetten moet houden, zal hij of zij je dit nu moeilijker geven dan tijdens een ander moment.

Een negatieve sfeer creëren

Vermijd een negatieve sfeer. Een evaluatiegesprek houd je vanzelfsprekend zo positief en licht mogelijk. Als je je ergens aan stoort, meld dit dan op het moment dat het zich afspeelt. Niet in dit gesprek.

Een slechte voorbereiding

Slechte voorbereid zijn is nefast voor een goed evaluatiegesprek. Probeer zo bekwaam mogelijk het gesprek in te gaan, analoog met je sollicitatiegesprek. Toen legde je glashelder uit wat je sterke punten zijn, wat je voor het bedrijf kan betekenen en waar je nog aan kan werken. Gebruik dus dezelfde energie.

Office Space Work GIF - Find & Share on GIPHY