Minstens 24 doden bij aanslag in Noord-Irak

Minstens 24 doden bij aanslag in Noord-Irak
Minstens 24 doden bij aanslag in Noord-Irak

Bij de explosie van een bomauto in de Noord-Iraakse stad Tuz Khurmatu zijn vele slachtoffers gevallen. In veiligheidskringen is sprake van minstens 24 doden. Een zelfmoordterrorist liet zijn met springstoffen geladen voertuig op een drukke fruit- en groentemarkt exploderen. Het aantal gewonden zou volgens officiële cijfers 61 bedragen. Het is voorlopig onduidelijk wie verantwoordelijk is voor het bloedbad. De terreurgroep Islamitische Staat (IS) heeft in het verleden vaak aanslagen in Irak opgeëist.

Tuz Khurmatu, 180 kilometer ten noorden van Bagdad, is een stad van 150.000 inwoners die bevolkt wordt door Koerden, Arabieren en Turkmenen. Ze behoort tot de gebieden die zowel door de centrale regering in Bagdad als door de Koerdische regionale regering in Noord-Irak geclaimd wordt.

In het conflict rond het Koerdische onafhankelijkheidsreferendum brachten troepen van de centrale regering Tuz Khurmatu half oktober onder controle. Daarbij kwam het tot botsingen met Koerdische Peshmerga-strijders.

Bron: Belga