“Mevrouw Demir moet haar huiswerk beter maken” (ex-rapper Abid Tounssi)

Mevrouw Demir moet haar huiswerk beter maken (ex-rapper Abid Tounssi)

“Mevrouw Demir moet haar huiswerk beter maken”, zei de voormalige Nederlandse rapper Abid Tounssi dinsdag in “De Wereld Vandaag” op Radio 1. Hij reageerde daarmee op de heisa die is ontstaan na conservatief-islamitische lezingen in Antwerpen en Genk, waar hij een van de sprekers was. Staatssecretaris Zuhal Demir (N-VA) had het over “religieuze gekken die haat zaaien”. De commotie ontstond na een uitzending van het Nederlandse nieuwsprogramma “Nieuwsuur”. Daarin was te zien hoe de sprekers op de lezing moslims afraden om muziek te beluisteren of naar plaatsen te gaan waar alcohol wordt geschonken. De lezing werd bij ons onder meer in Genk en Antwerpen gegeven. Tounssi vertelde er zijn persoonlijke verhaal over hoe hij zijn voormalige leven als rapper heeft afgezworen.
“Nieuwsuur heeft vier of vijf uur aan beeldmateriaal gemaakt. Daar wordt dan een item van 7 minuten van gemaakt. Men neemt er de dingen uit die voor hen sensationeel zijn. Wat ik heb gezegd, is uit de context getrokken”, zo hekelde hij het beeld dat “Nieuwsuur” van hem schetste.
De Nederlander zegt ook dat de sprekers voor de lezing in Genk gescreend waren door de burgemeester en dat er een agent aanwezig was die geen opmerkingen heeft gemaakt. De ophef is volgens hem dan ook politiek gekleurd. “Mevrouw Demir moet haar huiswerk beter maken. Ze moet terug naar school.”
Hij sprak voorts tegen dat mannen en vrouwen bij de lezingen gescheiden moeten zitten, en nuanceerde dat hij moslims afraadt om muziek te beluisteren. “Ik wil niet meer dat mensen naar MIJN muziek luisteren”, zei hij, verwijzend naar vrouwonvriendelijke teksten. Wel erkende hij dat hij jongeren adviseert om plaatsen te mijden waar alcohol geschonken wordt, al zag hij daar niets verkeerds in. “Is alcohol de standaard voor de maatschappij? Ik heb zelf drank en drugs gebruikt. Is het fout om te zeggen dat ik daarmee wil stoppen?”

bron: Belga