Meer dan drie jaar cel voor hoofdredacteur van Turkse krant Cumhuriyet online

door
Belga
Leestijd 1 min.

Hoofdredacteur Oguz Güven van de online-editie van het Turkse dagblad Cumhuriyet is wegens terreurpropaganda tot drie jaar en een maand cel veroordeeld, zo heeft de regeringskritische krant vandaag bericht. Een rechtbank in Istanboel bevond de journalist schuldig aan propaganda voor de Gülen-beweging en het verspreiden van verklaringen van terreurorganisaties. Güven zat in deze zaak in juni al een maand in voorarrest. Het Turkse bewind houdt de beweging rond de in de VS levende islamitische prediker Fethullah Gülen verantwoordelijk voor de mislukte staatsgreep van juli 2015. De beweging geldt in Turkije als een terreurorganisatie.

Güven zei volgens Cumhuriyet in zijn verdediging dat de enige reden voor de vervolging van hem en andere journalisten berichtgeving en politieke oppositie is. "Vrije meningsuiting is onontbeerlijk voor een democratie. Wanneer journalisten zwijgen, dempt ook de stem van het volk, dan verstomt ook de democratie".

In een andere rechtszaak zijn achttien andere medewerkers van Cumhuriyet in verband met terreur aangeklaagd, vier van hen vertoeven nog in voorlopige hechtenis. Onder hen zijn er hoofdredacteur Murat Sabuncu, uitgever Hakin Atalay, onderzoeksjournalist Ahmet Sik en boekhouder Emre Iper.

Bron: Belga