Kortenaken reikt ereburgerschap uit aan zuster Jeanne Devos

Kortenaken reikt ereburgerschap uit aan zuster Jeanne Devos

Burgemeester Patrick Vandijck (Open Vld) van Kortenaken heeft vandaag in de vooravond in het gemeentehuis de oorkonde van het ereburgerschap overhandigd aan zuster Jeanne Devos, bekend van haar inzet voor de armen in India. De 82-jarige Devos werd in 1935 geboren in deze Vlaams-Brabantse gemeente en groeide er op. Burgemeester Vandijck sprak zijn grote waardering uit voor haar werk in India en wees erop dat de band tussen Kortenaken en Devos altijd hecht gebleven is. Zo zijn de inwoners van Kortenaken haar activiteiten in India steeds blijven volgen en heeft ook Devos haar liefde voor deze gemeente nooit onder stoelen of banken gestoken. Hij prees zich voorts gelukkig dat een kleine gemeente als Kortenaken met Jeanne Devos een van de grootste Belgen heeft voortgebracht.

Zuster Jeanne Devos vertrok in 1963 naar India om er zich in te zetten voor behoeftigen. Ze geniet wereldbekendheid met haar organisatie National Domestic Workers, die inmiddels al meer dan 20 jaar bestaat en in nagenoeg heel India ijvert voor eerlijke en veilige werkomstandigheden in de thuisarbeid, legalisering en een vast en eerlijk loon voor wie er tewerkgesteld is.

Eerder ontving Devos ook al een eredoctoraat aan de KU Leuven (2000), werd ze genomineerd voor de Nobelprijs van de Vrede (2005), kreeg ze het Grootkruis in de Kroonorde (2009), het ereburgerschap van de stad Leuven (2010), de Amnesty International Leerstoel (2011), de gouden erepenning in het Vlaams parlement (2013) en het Groot Ereteken van de Vlaamse Gemeenschap (2015).

bron: Belga