Europa gaat online-consumenten van films of muziek beter beschermen

Europa gaat online-consumenten van films of muziek beter beschermen

Wie geld neertelt om online een film, muziek, apps of spelletjes te downloaden, zal – tenminste als het van het Europees parlement afhangt – veel beter beschermd worden wanneer het aangekochte product niet blijkt te werken. De commissie Interne Markt en Consumentenbescherming heeft daarvoor vandaag de nodige Europese regels goedgekeurd. Als je film, liedje, game of app niet werkt, zal je je geld kunnen terugeisen van de producent. De garantieregels voor digitale producten en diensten zijn tot nog toe vrij verwarrend, voornamelijk omdat er geen Europees wettelijk kader voor bestaat. In bepaalde lidstaten kunnen consumenten nu al beroep doen op een garantietermijn als het product niet blijkt te werken of zelfs gewoon niet afgeleverd wordt, maar dat is niet voor de hele EU-club het geval.

De commissie Interne Markt en Consumentenbescherming past daar nu een mouw aan. Wie merkt dat het online gekochte materiaal – zoals een gedownloade film of muziek op een CD – niet werkt, of wie het product gewoon niet krijgt, moet in eerste instantie aan de verkoper vragen om het probleem op te lossen. Gebeurt dat niet binnen een redelijke termijn, dan kan je kiezen om het contract te beëindigen en je geld terugeisen of voor een prijsvermindering kiezen.

De nieuwe regels leggen de bewijslast bovendien bij de verkoper: consumenten moeten niet bewijzen dat het product defect was, maar de verkoper moet aantonen dat dat niét zo was. Consumenten zullen tot 2 jaar na aankoop een beroep kunnen doen op die regeling. Het wettelijk kader is wel enkel goedgekeurd binnen de commissie Interne Markt en Consumentenbescherming. De lidstaten moeten zich nog over de nieuwe regeling uitspreken en een compromis vinden met de Europarlementsleden.

Afgelopen nacht bereikten onderhandelaars van het Europees Parlement en de lidstaten al een akkoord over een verbod op geoblocking bij de online handel in producten en diensten. Vanaf eind volgend jaar mogen bedrijven consumenten niet meer verhinderen om hun website te bezoeken of online aankopen te doen omdat ze in een ander land verblijven.

bron: Belga