Bisdom Brugge verhuist priesteropleiding naar Leuven

Bisdom Brugge verhuist priesteropleiding naar Leuven

De Brugse priesteropleiding verhuist grotendeels naar Leuven. Dat heeft bisschop Lode Aerts van het bisdom Brugge beslist. Het nieuws wordt gemeld via Kerknet. Het Grootseminarie blijft wel een opleidings- en vormingshuis. Bisschop Lode Aerts heeft samen met zijn beleidsploeg en in overleg met het professorenkorps van het Grootseminarie en de Belgische bisschoppenconferentie de beslissing genomen om voor de priesteropleiding nauwer samen te werken met het Johannes XXIII-seminarie te Leuven. Dit betekent dat vanaf 1 september 2018 de Brugse seminaristen daar les zullen volgen en er tijdens de week zullen verblijven. Dit seminarie van het aartsbisdom is nu al de plaats waar priesterkandidaten van de andere Vlaamse bisdommen een groot deel van hun opleiding volgen.

Lode Aerts is nu ongeveer een jaar bisschop van Brugge en hij wilde van bij zijn aanstelling al kijken of de opleidingen konden hervormd worden. In Brugge waren er nog acht seminaristen. “Het kan verrijkend werken voor hen om deel uit te maken van een grotere groep in Leuven. Brugge was het laatste bisdom dat de opleidingen nog zelf verzorgde. Het is dus een vrij logische keuze om de verhuizing te doen”, aldus Inge Cordemans, communicatieverantwoordelijke van het bisdom Brugge.

Het Grootseminarie van Brugge blijft voor verschillende doelgroepen het opleidings- en vormingshuis van het bisdom Brugge. De bisschop vindt het belangrijk dat de seminaristen het eigen bisdom goed leren kennen en er volop in thuiskomen. Het Grootseminarie blijft ook de vormingsplaats voor wie een benoeming van de bisschop krijgt in het pastorale werk en er wordt ook nog vorming gedaan voor vrijwilligers en geïnteresseerden. Zo volgen er ook nog een 45-tal mensen de theologische opleiding, elke zaterdag. Dat is een vierjarige opleiding.

bron: Belga