Belgen in het buitenland - Mertens helpt Napoli aan broodnodige zege, Tielemans met Monaco uitgeschakeld

Op de vijfde en voorlaatste speeldag van de groepsfases van de Champions League heeft een scorende Dries Mertens zijn club opnieuw laten dromen van de achtste finales. Napoli won thuis met 3-0 van Shaktar Donetsk. Youri Tielemans wist de Europese uitschakeling van AS Monaco niet te verhinderen. De club uit het prinsdom ging met 1-4 onderuit tegen het Duitse RB Leipzig. Om door te gaan naar de laatste zestien moest Napoli, dat een slechte start kende in de groepsfases, winnen van het Oekraïense Shaktar Donetsk. In de 56e minuut bracht Lorenzo Insigne de thuisploeg op voorsprong met een knap schot vanuit de tweede lijn. In de 81e minuut verdubbelde Piotr Zielinski de score na een een-tweetje met Dries Mertens. Twee minuten later kwam Mertens (83e) zelf tot scoren. Onze landgenoot kopte op de rebound de 3-0 tegen de netten.

In dezelfde groep wonnen Kevin De Bruyne en Manchester City met het kleinste verschil van Feyenoord. Raheem Sterling (88e) scoorde het enige doelpunt. Guardiola leek zijn team, dat al gekwalificeerd was, te willen sparen. De Bruyne werd na 64 minuten vervangen. Vincent Kompany, pas uit blessure, mocht uitrusten in de tribune.

In Monaco beleefden Youri Tielemans en zijn ploegmakkers een sombere avond. RB Leipzig gaf de Monegasken voetballes en sloeg zo hun Europese droom aan diggelen. Na een vroege owngoal van Jemerson (6e) scoorde Werner twee maal (9e en 31e), waaronder één maal vanop de stip. Falcao (43e) probeerde de eer nog te redden, Keita gaf de genadeslag (45e). Tielemans maakte de 90 minuten vol.

Tottenham, dat al zeker was van een plaats bij de laatste zestien, won op het veld van Dortmund met 1-2. Nadat Aubameyang (31e) de score had geopend, zetten Kane en Son de Duitsers opnieuw met de voeten op de grond. Jan Vertonghen speelde een volledige wedstrijd, Moussa Dembele mocht in de 81e minuut opdraven.

Simon Mignolet keek vanop de bank toe hoe zijn concurrent bij Liverpool Loris Karius in de tweede periode drie goals slikte op het veld van Sevilla. Bij de rust stond Liverpool nog 0-3 voor. Door het 3-3 gelijkspel laat Liverpool zijn kans op een vroege kwalificatie liggen. De "Reds" mogen op de laatste speeldag niet verliezen van Spartak Moskou.