Antwerpen installeert afscheidsplek om asurnen vanop Scheldekaaien te water te laten

Antwerpen installeert afscheidsplek om asurnen vanop Scheldekaaien te water te laten

Op de Antwerpse Scheldekaaien is vandaag de infrastructuur ingehuldigd van waarop voortaan asurnen van overledenen te water worden gelaten in de Schelde. Antwerpen is de eerste stad in Vlaanderen waar een dergelijke procedure kan en mag gebeuren vanop de oever van een rivier. Het Antwerpse stadsbestuur maakte al langer werk van de mogelijkheid om asbezorgingen op de Schelde uit te voeren, nadat verschillende Antwerpenaars de wens daartoe hadden geuit. In mei werd het neerlaten van asurnen vanop een boot mogelijk, nu volgt de optie om voor een half ingesloten ingerichte locatie achter het Loodswezen op de kaaien te kiezen. Nabestaanden kunnen daar in een intieme sfeer afscheid nemen van hun dierbaren, zo redeneert de stad, en de site ligt bovendien naast het herdenkingsmonument voor gesneuvelde zeelieden, waardoor ze ook een symbolische betekenis heeft.

De afscheidsplek heeft een terras met hekwerk en zitbanken, naast een scheepsbel en een vlaggenmast waar eventueel een verenigingsvlag kan worden gehesen om de overledene te eren. De urne kan op een plaat gelegd worden en vervolgens in het water gekanteld worden. Bloemstukken of plastic bloemen met de urne meesturen of laten liggen is niet toegelaten, losse bloemen kunnen wel.

“Dit is de ideale plek waar de rivier het verhaal van de eeuwigheid vertelt”, vindt schepen voor Stads- en Buurtonderhoud Caroline Bastiaens (CD&V). “Op deze manier komen we tegemoet aan de wens van vele mensen.”

De stad start meteen ook met een reserveringstool voor begrafenisondernemers en nabestaanden: www.antwerpen.be/AfscheidAanDeSchelde.

bron: Belga