Een strakke buik? Zo lang moet je echt planken

plaken
Foto Easyfotostock

Planken is een uitdaging. Elke seconde die tikt, maakt de challenge nog groter. Maar hoe lang moet je nu echt in die ongemakkelijke houding blijven staan voor zichtbare resultaten?

Met één oefening train je in één klap de core-, bil- en beenspieren. Maar niet enkel de tijd die je plankt, speelt een belangrijke rol. Ook de houding waarin je staat, draagt bij aan de effectiviteit van de oefening. “Een plank heeft alleen zin als je techniek in orde is. Kun je de juiste vorm niet vasthouden, dan kun je beter even stoppen”, legt personal trainer Albert Matheny uit.

Workout

“Je begint best met kortere sets om deze vervolgens op te bouwen naar zestig seconden. Maar als je die houding niet zolang kunt vasthouden, wil dat nog niet zeggen dat het geen goede workout is.”

Drie à zes setjes van tien seconden planken, met daartussen telkens tien seconden rust is volgens de personal trainer een goede workout. Volgens Matheny zal je er dan uiteindelijk in slagen om zestig seconden vol te houden. Dat is volgens hem de ideale tijd, maar wie langer wil planken, kan dat uiteraard ook doen. “De plank langer dan een minuut vasthouden is pas echt een uitdaging. Wie daar makkelijk in slaagt, kan proberen de buik-, bil- en bovenbeenspieren meer aan te spannen.”