Sterreporter New York Times geschorst na beschuldigingen van grensoverschrijdend gedrag

De Amerikaanse sterreporter Glenn Thrush, die voor de gerenommeerde krant The New York Times verslag uitbracht vanuit het Witte Huis, is door de directie van de krant geschorst. Verschillende vrouwen hebben hem beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Thrush (50) verhuisde eind vorig jaar van de website Politico naar The New York Times. Hij is een van de grote namen in de politieke journalistiek in de Verenigde Staten. In die mate zelfs dat hij in het tv-programma “Saturday Night Live” werd geparodieerd in sketches over het Witte Huis.

Vandaag verschenen getuigenissen van vrouwen over hem op de website Vox. Zo vertelt journaliste Laura McGann hoe ze vijf jaar geleden in een café werd lastiggevallen door Thrush. Hij zou zijn hand op haar dij hebben gelegd en vervolgens geprobeerd hebben haar te kussen. Drie andere jonge vrouwen vertelden haar gelijkaardige verhalen. De laatste feiten zouden van juni dateren.

In een reactie zegt Thrush dat het incident in juni “zijn leven heeft veranderd”. “Die vrouw was onder de indruk van mijn gedrag en daar heb ik echt spijt van”, luidt het. De journalist zegt dat hij in wegens persoonlijke problemen in de voorbije jaren veel is beginnen drinken. “In die periode heb ik dingen gedaan waarvoor ik me schaam.” Sinds 15 juni zegt hij alcohol afgezworen te hebben en is hij in therapie gegaan.

The New York Times vindt de beschuldigingen “zeer zorgwekkend” en meent dat de verhalen “niet stroken met de waarden en normen” van de krant. In afwachting van de resultaten van een intern onderzoek mag Glenn Thrush zijn functies niet meer uitoefenen.

Bron: Belga