Rubenshuis breidt collectie uit met door verzamelaar uitgeleend portret van Titiaan

Rubenshuis breidt collectie uit met door verzamelaar uitgeleend portret van Titiaan

Het Rubenshuis in Antwerpen heeft na het altaarstuk “De Heilige Catharina” van Tintoretto – dat nog tot de verzameling van David Bowie behoorde – opnieuw een werk van een Italiaanse renaissancemeester met een grote invloed op Rubens in langdurige bruikleen van een privéverzamelaar gekregen. “Portret van een dame en haar dochter” is een nooit helemaal afgewerkt schilderij van Titiaan dat later overschilderd werd tot “Tobias en de engel”, en pas in de twintigste eeuw in zijn oorspronkelijke staat werd hersteld. Titiaan, ook wel Tiziano Vecellio, was in de zestiende eeuw een van de beroemdste kunstenaars van Europa. Hij staat bekend voor zijn mythologische thema’s en portretten met psychologische diepgang. De Venetiaan was dan ook een grote inspiratiebron voor Rubens en Van Dyck. “Titiaan komt hier eigenlijk thuis bij een van zijn meest gepassioneerde fans en verzamelaars”, verwoordt Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) de liefde van Rubens voor zijn voorbeeld.

Zowel De Wever als Vlaams minister voor Toerisme Ben Weyts (N-VA) benadrukten dat het voor musea stilaan onmogelijk is geworden om werken van een dergelijk kaliber zelf aan te kopen. “De prijzen op de markt gaan door het plafond en daar komt nog eens de verzekering bij”, aldus De Wever. “Bruiklenen vanuit de privé worden dan ook steeds belangrijker. Ik ben de eigenaar bijzonder dankbaar en het Rubenshuis heeft fantastisch werk geleverd door deze bruikleen te kunnen realiseren.”

“Portret van een dame en haar dochter” zal net als de eerder verworven Tintoretto een centrale rol spelen in het Antwerpse barokjaar 2018, waar Rubens en zijn invloeden en nalatenschap in de schijnwerpers worden geplaatst in verschillende culturele instellingen over de hele stad.

bron: Belga